Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pysznego karpia po żydowsku!

16 marca 2017

Karp po żydowsku to potrawa wywołująca skojarzenia ze świętami, ale doskonała jest również na inne okazje. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pysznego karpia po żydowsku. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o karpiu po żydowsku!

Zacznijmy od, że nie ma jednej receptury na jego przygotowanie – pojawia się w różnych wariantach, więc spróbuj przyrządzić go, nadając mu lekko słodki posmak. Potrzebujesz do tego intensywnego wywaru rybnego, na bazie którego powstanie wyrazisty sos. Takiego karpia po żydowsku możesz serwować posypanego rodzynkami i migdałami. Dodatkowo dobrym pomysłem jest też przygotować do niego słodką galaretkę z marchewką oraz jajkiem na twardo. Oprócz tego bardzo dobrze skomponuje się z chrupiącym pieczywem, na przykład z bagietką lub chlebem wiejskim.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego karpia po żydowsku!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych pysznego karpia po żydowsku to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: jeden karp, głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia lub jedna łyżeczka żelatyny oraz dwie łyżki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: cztery duże cebule, jedna marchew, 50 gramów migdałów oraz 50 gramów rodzynek. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to pora zabrać się za przygotowanie pysznego karpia po żydowsku!

Sposób przygotowania pysznego karpia po żydowsku!

Na początku spraw rybę. Potem odciętą głowę i ogon, a także głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia, włóż do garnka. Następnie pozostałe cebule pokrój w kostkę, zalej połową wywaru i gotuj do miękkości. Gdy to zrobisz to rybę pokrój w dzwonka, zalej drugą połową wywaru i gotuj około 20 minut, do momentu, gdy będzie miękka (ale nie rozgotowana). Następnie wyjmij i ułóż na półmisku. Po czym połącz wywar, w którym gotowała się ryba, z wywarem z cebulą i zmiksuj. Potem migdały sparz, posiekaj, następnie razem z rodzynkami dodaj do wywaru, dopraw do smaku. Gdy to zrobisz to wywarem zalej ułożone na półmisku dzwonki ryby. Następnie odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia (najlepiej na noc). W przypadku, gdy wywar przygotowujesz z kilku głów i ogonów, nie musisz dodawać żelatyny. Ponadto gotując z jednej ryby, musisz rozpuścić łyżeczkę żelatyny w małej ilości zimnej wody, następnie dodać i rozprowadzić w ciepłym wywarze. Gdy to zrobisz to pokrój dwie cebule w ćwiartki. Po czym dodaj marchew, dwie cebule, przyprawę Knorr, zalej litrem wody. Potem gotuj 1,5 godziny na małym ogniu. Na koniec odcedź wywar. I gotowe! Smacznego!