Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne śledzie pod pierzynką!

16 marca 2017

Trzeba przyznać, że śledzie pod pierzynką to prosty i dość popularny sposób na podanie tej ryby. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne śledzie pod pierzynką. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o śledziach pod pierzynką!

Zacznijmy od, że aby danie wyszło wyjątkowo udane, zwróć uwagę na jakość śledzi, jakich używasz. Zdecydowanie najlepiej, żeby były duże i mięsiste, dlatego wybierz na przykład filety typu matjas z oleju – ich mięso będzie dobrze wyczuwalne wśród licznych dodatków. Gdy już wybierzesz odpowiednie śledzie to pokrój rybę na kawałki i ułóż równomiernie na półmisku, a następnie przykryj ją drobno pokrojoną gotowaną marchewką i ziemniakami. Musisz wiedzieć, że bardzo dobrze będą pasowały również inne warzywa korzeniowe, na przykład seler albo pietruszka. Dodatkowo, do słodkawych warzyw dodaj także cebulę i ogórki korniszony, by smaki się zrównoważyły, a danie nabrało wyrazistości. Natomiast na sam koniec przygotuj gęsty sos czosnkowy na bazie majonezu, ułóż go na warstwie warzyw, a potem posyp wszystko grubo tartym żółtym serem dowolnego gatunku. Przede wszystkim - śledzie pod pierzynką to potrawa odpowiednia nie tylko na święta – sprawdzi się również na wiele innych okazji. Najlepiej smakują serwowane ze świeżym pieczywem, dobrze schłodzone. Poza tym przed podaniem koniecznie je udekoruj natką zielonej pietruszki albo gałązką koperku. Do dzieła!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznych śledzi pod pierzynką!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych śledzi pod pierzynką to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: sześć filetów śledziowych w oleju, dwa opakowania sosu sałatkowo-czosnkowego Knorr oraz jedna marchewka. Ponadto koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: dwa ziemniaki, jedna cebula, 150 gramów sera żółtego, dwa ogórki korniszony, 200 mililitrów Majonezu Hellmann's Babuni oraz natka pietruszki. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to pora zabrać się za przygotowanie pysznych śledzi pod pierzynką!

Sposób przygotowania pysznych śledzi pod pierzynką!

Najpierw ziemniaki i marchew ugotuj do miękkości, następnie wystudź i pokrój w drobną kostkę. Gdy to zrobisz to cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych warzyw. Potem sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem. Następnie w szklanej misce lub na półmisku na dnie układaj śledzie pokrojone w mniejsze kawałki. Gdy to zrobisz to na śledzie połóż warstwę wymieszanych warzyw, następnie warstwę majonezu. Na koniec po wierzchu posyp startym żółtym serem i udekoruj listkami natki. I gotowe! Smacznego!