Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pysznego, pieczonego karpia!

16 marca 2017

Jeśli lubisz ryby lub po prostu masz ochotę na danie rybne to na pewno ta propozycja na karpia pieczonego jest dla Ciebie doskonała. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pysznego pieczonego karpia. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o pieczonym karpiu!

Zacznijmy od, że ta potrawa łączy w sobie specyficzny smak ryby z intensywnie pieczarkowym farszem. Serwować ją możesz z sosem pomidorowym lub grzybowym. Ponadto smacznie skomponuje się także z różnymi surówkami, na przykład z buraków lub kapusty kiszonej. Farsz przygotuj na bazie kaszy manny, ugotowanej w bulionie ze świeżej włoszczyzny. Dodaj do niego także namoczoną bułkę, ponieważ będzie dzięki temu miękki i przeniknie smakiem podsmażanych pieczarek. Następnie przyrządzane grzyby dopraw suszonymi ziołami lub drobno posiekaną natką pietruszki. Aby podkreślić ich smak, sięgnij również po czerwoną paprykę oraz cebulę. Dodaj kilka suszonych grzybów, natomiast nadzienie zapraw kwaśną śmietaną. Aby miało spójną konsystencję - koniecznie wbij też jajko.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego, pieczonego karpia!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego, pieczonego karpia to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: kilogram karpia, dwie cebule oraz jedno opakowanie Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Ponadto koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: szczypta pieprzu, szczypta soli, dwie łyżki oleju, dwa strąki papryki, pięć pieczarek, jedno jajko, dwie łyżki śmietany, szklanka wywaru z włoszczyzny, jedna, czerstwa bułka, 20 dekagramów kaszy manny oraz pół litra wody. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to pora zabrać się za przygotowanie pysznego, pieczonego karpia!

Sposób przygotowania pysznego, pieczonego karpia!

Przede wszystkim karpia spraw, lekko natrzyj solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Gdy to zrobisz to bułkę namocz w niewielkiej ilości wywaru z włoszczyzny (kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr + 0,5 litra wody). Potem, w pozostałym wywarze ugotuj kaszę z łyżką oleju. Następnie papryki przypiecz w piekarniku lub na płycie kuchennej, aby skórka łatwo dała się usunąć, miąższ pokrój w kostkę. Po czym cebule i pieczarki pokrój i razem z papryką przesmaż krótko na patelni. Następnie dodaj do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki, wbij jajo, wlej śmietanę, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Gdy to zrobisz to tak przygotowanym farszem nadziej karpia i zaszyj. Potem ułóż rybę w wysmarowanej tłuszczem brytfannie lub blasze i piecz w piekarniku 25 -­ 30 minut. Na koniec podawaj z sosem pomidorowym i surówkami. I gotowe! Smacznego!