Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszny pasztet ze szpinaku i łososia!

16 marca 2017

Pasztet ze szpinaku i łososia jest to oryginalne i wyszukane danie, które warto zaserwować na różne, specjalne okazje. Jest to danie popisowe, które na pewno będzie wszystkim bardzo smakować. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszny pasztet ze szpinaku i łososia. Przeczytaj go koniecznie!

Szpinak i łosoś – samo zdrowie

Zacznijmy od, że gdy chodzi o produkty bogate w żelazo, to szpinak zawiera jego ogromną ilość, więc warto spożywać go przy takiej chorobie jak anemia. Jest też źródłem wapnia – budulca kości. Poza tym, zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu.
Jeżeli chodzi o łososia to jest dobrym, czy nawet bardzo dobrym źródłem składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen, witamin: z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9, B12), D i E. Ponadto ilość kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych w 100 gramach łososia, odpowiada na ponad 100 procent zapotrzebowania na ów składnik.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego pasztetu ze szpinaku i łososia

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pasztetu ze szpinaku i łososia to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: 400 gramów świeżego łososia, jedno opakowanie Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr oraz 450 gramów świeżego szpinaku. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: 150 mililitrów gęstej śmietany, trzy jajka oraz gałka muszkatołowa. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to pora zabrać się za przygotowanie pasztetu ze szpinaku i łososia!

Sposób przygotowania pysznego pasztetu ze szpinaku i łososia

Najpierw 150 gram łososia pokrój w kostkę. Gdy to zrobisz to resztę zmiksuj w robocie kuchennym z jajkami, dopraw Przyprawą uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową. Potem posiekaj szpinak i do masy dodawaj szpinak miksując całość. Następnie dodaj łososia pokrojonego w kostkę, śmietanę i delikatnie wymieszaj. Po czym nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Gdy to zrobisz to formę do pieczenia (23 centymetrów na 12 centymetrów) wysmaruj masłem, wyłóż folią aluminiową. Następnie do formy wyłóż masę, przykryj folią od góry i wstaw do dużej blachy napełnionej zimną woda do 1/3 wysokości(teryna będzie się piekła w kąpieli wodnej). Potem całość umieść w piekarniku (150 stopni Celsjusza) i piecz przez jedną godzinę. Tuż po upieczeniu i ostudzeniu schładzaj w lodówce przez noc. I gotowe! Smacznego! Ciesz się smakiem pasztetu z rodziną i najbliższymi!