Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne ciasto malinowe!

16 marca 2017

Jeśli robisz domowy ser to na pewno zostało Ci sporo serwatki, ponieważ jest to produkt uboczny wyrabiania sera. Ale wylewanie jej jest kulinarną zbrodnią, gdyż jest to świetny dodatek do ciast, chleba albo po prostu popijania zamiast mleka czy kefiru. Musisz wiedzieć, że serwatka sprawia, że wypieki z jej udziałem są puszyste i długo świeże. Dlatego to najlepsze ciasto z malinami następnego dnia będzie smakowało tak samo, jak po wyjęciu z piekarnika. Oczywiście jeśli nie macie serwatki, żałujcie i użyjcie maślanki lub kefiru. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne ciasto malinowe (z serwatką). Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o serwatce i malinach

Zacznijmy od tego, że białka serwatkowe należą do białek o najwyższej wartości odżywczej, dzięki czemu są one łatwo trawione i absorbowane w przewodzie pokarmowym. Do najważniejszych białek zaliczamy β-laktoglobulinę (40-55%), α-laktoglobulinę (11-20%), immunoglobuliny (8-11%), albuminę surowicy bydlęcej (4-12%), laktoferynę (1%) i laktoperoksydazę (1%). W wielu badaniach klinicznych wykazano, iż białka serwatki wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.
Natomiast w owocach malin są kwasy organiczne, pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Jest również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych - przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo).

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego ciasta malinowego (z serwatką)!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego ciasta malinowego to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: niepełne, dwie szklanki mąki krupczatki, niepełna szklanka ciepłej serwatki oraz dwa jajka. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: 80 gram masła, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, pół szklanki płatków migdałowych, jedna łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz 500 gram malin. Pora zabrać się za przygotowanie ciasta malinowego!

Sposób przygotowania pysznego ciasta malinowego (z serwatką)!

Najpierw musisz masło rozpuścić, przestudzić. Gdy to zrobisz to trzeba dodać rozbełtane jajka, serwatkę i cukier oraz ekstrakt z wanilii. Po czym wymieszać. Następnie należy mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Potem musisz wlać masę z masła i jajek. Gdy to zrobisz to trzeba wymieszać do połączenia składników. Następnie małą formę do ciasta (najlepiej 17x20centymetrów) wysmarować masłem, wylać ciasto, na nie i wysypać maliny oraz płatki migdałowe. Na koniec wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego 175 stopni Celsjusza i piec przez 40 minut. I gotowe! Smacznego!