Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne bułki jagodowe pieczone w tortownicy!

16 marca 2017

Z racji, że jest sezon to są i wypieki. Banalna zasada, ale powinna rządzić w każdej kuchni. W tym przepisie jagody są zatopione w cieście drożdżowym, które najlepiej smakuje właśnie teraz. Czyli ze świeżymi owocami i kawałkami kruszonki. Co ciekawe bułki wyglądają, jak ciasto, bo pieczemy je w tortownicy i cała zabawa polega na odrywaniu po kawałku swojej porcji. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować bułki jagodowe pieczone w tortownicy. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki niezbędne do przygotowania bułek jagodowych pieczonych w tortownicy

Zanim zabierzesz się za przygotowanie bułek jagodowych pieczonych w tortownicy to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: trzy szklanki mąki, 25 gram świeżych drożdży, 100 gram masła oraz 60 gram cukru. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: jedno jajko, dwa żółtka, szczypta soli, jedna szklanka ciepłego mleka, dwie szklanki jagód. Do kruszonki będziesz potrzebować: 100 gram masła, 100 gram cukru, 100 gram mąki oraz 100 gram płatków migdałowych. Pora zabrać się za przygotowanie bułek jagodowych pieczonych w tortownicy!

Sposób przygotowania bułek jagodowych pieczonych w tortownicy

Na początku wszystkie składniki zagniatamy, w czasie przygotowania ciasta, kruszonkę można schłodzić w lodówce. Następnie z drożdży trzeba zrobić zaczyn – wsypać je do miski, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i połowę szklanki ciepłego mleka. Gdy to zrobisz to trzeba to wymieszać, tak by drożdże się rozpuściły. Potem musisz przykryć i odstawić to w ciepłe miejsce na 15 minut, masło rozpuścić, pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Po czym gotowy, powiększony zaczyn wlewamy do pozostałej mąki wymieszanej z solą i zasypujemy cukrem, dodajemy jajko i żółtka. Gdy to zrobimy to mieszamy lekko, a następnie dodajemy mleko i rozpuszczone ciepłe masło, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, tak by było elastyczne i nie kleiło się. Po czym ciasto zwijamy w kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, wyrośnięte ciasto uderzamy w samym środku ręką i ponownie je wyrabiamy. Potem wyrobione ciasto trzeba rozwałkować w formie szerokiego prostokąta, na środek ciast wysypujemy jagody. Po czym zawijamy ciasto w ciasny wałek. Gdy to zrobimy to zlepiony wałek kroimy ostrym nożem w grube plastry i tortownicę smarujemy masłem, takie kawałki ciasta układamy obok siebie, a formę z ciastem przykrywamy zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Na koniec, po wyrośnięciu posypujemy kruszonką i pieczemy bułeczki w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut. I gotowe!