Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne ciasto z jagodami i borówkami na maślance!

16 marca 2017

Jak już uzbieramy lub kupimy jagody i uda nam się je np. zamrozić to powinniśmy wykorzystać je na tyle, ile się da, ponieważ zanim się obejrzymy znikną, zostawią żal i swe grubsze koleżanki z amerykańskim rodowodem w nazwie. Borówki dostępne są i zimą, w plastikowych drobnych pudełkach czekają na swoje przyjemności. Choć jeszcze w sierpniu można je kupić na wagę, bez limitu, z niespotykaną potem słodyczą. Na pewno ciasto z jagodami i borówkami na maślance wpasuje się Wam w leniwe weekendowe popołudnie. Przede wszystkim nie wymaga wiele, a umili te ostatnie wakacyjne momenty, a pożegnania mogą być przecież słodkie! Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne ciasto z jagodami i borówkami na maślance. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o jagodach i borówkach

Zacznijmy od tego, że jagody i borówki zawierają garbniki katechinowe, pektyny, antocyjany, kwasy organiczne. Jagody są bogatym źródłem witamin: C, B1, B2, PP, E, karotenoidów, inozytolu oraz soli mineralnych takich jak: wapń i potas. Owoce mają działanie przeciwbiegunkowe i regulujące trawienie, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, odtruwające. Czarne jagody dzięki zawartym w nich antocyjanom leczą oczy, poprawiają widzenie, obniżają poziom cukru we krwi.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego ciasta z jagodami i borówkami na maślance!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego ciasta z jagodami i borówkami na maślance to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: 3 niepełne szklanki mąki, cztery jajka, 3/4 szklanki cukru oraz łyżeczka proszku do pieczenia. Ponadto koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w taki produkty jak: pół łyżeczki sody, szklanka maślanki – najlepiej naturalnej, 120 gram masła – rozpuszczonego, sok i skórka z cytryny, 250 gram jagód i borówek, 50 gram masła na kruszonkę, 50 gram mąki na kruszonkę oraz 50 gram cukru pudru.

Sposób przygotowania pysznego ciasta z jagodami i borówkami na maślance!

Najpierw musisz mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Potem trzeba jajka ubić z cukrem. Następnie należy dodać schłodzone rozpuszczone masło. Po czym ponownie ubić. Gdy to zrobisz to trzeba wlać maślankę i sok oraz skórkę z cytryny, wymieszać i dodać mąkę. Potem musisz połączyć wszystkie składniki. Następnie trzeba blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i przelać do niej ciasto. Po czym należy składniki na kruszonkę zagnieść. Gdy to zrobisz to na ciasto musisz wysypać owoce, lekko dociskając i owoce posypać kruszonką. Na koniec wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez 45 minut. Potem ciasto można oprószyć cukrem pudrem. I gotowe! Smacznego!