Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszną tartę czekoladową z kremem z nerkowców i porzeczkami!

16 marca 2017

Pora na tartę w nowym wydaniu - debiut przypadł w udziale orzechom nerkowców, które z sukcesem wykorzystują w deserach veganie. Można ich użyć zamiast masła do ciasta i kremu. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszną tartę czekoladową z kremem z orzechów nerkowca i porzeczkami. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznej tarty czekoladowej z kremem z orzechów nerkowca i porzeczkami!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznej tarty czekoladowej z kremem z orzechów nerkowca i porzeczkami to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do przygotowania spodu tarty jak: 20 gram czekolady najlepiej w dropsach, szklanka płatków owsianych, pół szklanki suszonych daktyli, trzy łyżki bio pasty z orzechów nerkowca, 100 gram herbatników oraz pół szklanki mleka kokosowego. Aby zrobić krem będziesz potrzebować: 250 mililitrów mleka kokosowego (tylko wierzchnia twarda część), 100 gram dropsów czekoladowych, cztery łyżki pasty bio z orzechów nerkowca, półtorej szklanki porzeczek, pół szklanki malin oraz dwie łyżki miodu lub cukru.

Sposób przygotowania pysznej tarty czekoladowej z kremem z orzechów nerkowca i porzeczkami!

Aby przygotować spód tarty to daktyle musisz zalać gorącą wodą i zostawić do namoczenia na dwie godziny. Dopiero po tym czasie należy odlać połowę wody, a z pozostałą zmiksować daktyle na gładką pulpę. Po czym połowę płatków owsianych należy zmielić w blenderze razem z mlekiem kokosowym i pozostałą wodą, w której moczyły się daktyle. Następnie musisz pulpę z daktyli przełożyć do większej miski, dodać zmiksowane płatki oraz te pozostałe suche. Gdy to zrobisz to trzeba wsypać dropsy czekoladowe i wymieszać wszystkie składniki do połączenia. Taka tarta nie potrzebuje cukru, bo wystarczająco słodkie są daktyle i czekolada. Potem gotowym ciastem trzeba wylepić formę do tarty, na końcu wyrównać. Następnie należy piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza, wstawić formę z tartą i piec przez około dwadzieścia minut. Wyjąć, zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jeżeli chodzi o krem to 100 mililitrów mleka kokosowego podgrzej do wrzenia, w gorącym mleku roztop czekoladowe dropsy, przestudź. Potem trzeba zimny krem wstawić do lodówki, by zgęstniał (około godziny). Po czym musisz gęsty krem ubić na puszystą masę. Następnie maliny i pół szklanki porzeczek przełóż do garnka, dodaj dwie łyżki wody i miód, gotuj na małym ogniu aż owoce zgęstnieją (około 10 minut). Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Pozostałe mleko kokosowe ubij, jak zwykłą śmietanę. Do puszystego kremu delikatnie wmieszać pastę z orzechów nerkowca. I gotowe! Smacznego!